Activiteiten
Ronde 2 – Kampvuursessies en gesprekstafels
11.30 – 12.25 uur
Voor deze ronde geldt dat je vrij kunt rondlopen tussen de verschillende kampvuursessies en gesprekstafels. Je kunt dus op elk gewenst moment aanschuiven en weer verder gaan naar de volgend gesprek.
Flexibilisering: heb jij ook FOBO (fear of better options)?
Nancy Leijendekkers en Lisette van Rossum (Marnix Academie)
Wij zijn hard op weg naar ‘duurzaam maatwerk’ voor onze volwassen leerders. Dit doen we aan de hand van leeruitkomsten niveau 5 en 6 die op elkaar aansluiten met bijpassende curricula. Hierin moeten veel keuzes gemaakt worden:
- Welke uitgangspunten en ontwerpcriteria passen bij onze visie?
- Welke mate van flexibiliteit willen we aanbieden?
- Kunnen we dit als organisatie ook dragen?
- ….
Wij hebben hier soms last van FOBO, doen we alles wel goed genoeg? Herken je dit? Of heb je voor ons DE oplossing? Wees welkom bij onze kampvuursessie.
Kwaliteitsmonitoring partnerscholen
Christa Dekker en Jessica Kuiper (Marnix Academie)
Op de Marnix Academie werken we in een groot partnerschap Partners in Opleiding en Ontwikkeling met maar liefst 360 scholen. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel en daartoe monitoren we onze opleidingsscholen met een elke zes jaar terugkomende hercertificering. Toch ervaren we met elkaar dat we niet zo tevreden waren over de vorm, inhoud en de opbrengst. Daarom zijn we dit jaar met een groep scholen gestart aan een pilot waarin we aan het ontdekken zijn hoe een nieuwe vorm van hercertificering eruit moet komen te zien, waarbij continue dialoog en hoge betrokkenheid van alle actoren voor ons erg belangrijk zijn. In deze sessie willen we aan de hand van een aantal dilemma’s in gesprek gaan over het creëren van een doorlopende cyclus van kwaliteitsmonitoring met betrokkenheid van alle actoren.
In de driehoek werken aan veerkracht
Gerbert Sipman (Marnix Academie)
De Leerkracht Veerkracht Toolkit is ontwikkeld in de driehoek student-opleiding-werkveld. Studenten namen deel aan de onderzoeksgroep en in iedere fase van het onderzoek zijn stakeholders uit de punten van de driehoek bevraagd. De ontwikkelde materialen worden ook gebruikt in deze driehoek. De 21 tools bieden handvatten om je eigen veerkracht te versterken en ‘tips & tricks’ om anderen te ondersteunen bij het gebruiken van de tools. Alle studenten, instituutsopleiders en schoolopleiders van ons partnerschap hebben een toolkit ontvangen, de eerste gebruikerservaringen zijn veelbelovend. Na een korte toelichting op het onderzoeksproces en een verkenning van de materialen, gaan we in gesprek over de vraag wat er nodig is om in partnerschappen met elkaar te bouwen aan een leer-/werkomgeving die de veerkracht ondersteunt.
Start van het schooljaar-spel
Lisa Maas en Anna Los (Ipabo en Samen Opleiden Noord-Holland)
Ons partnerschap organiseert twee Praktijk Oriëntatiedagen (POD) om de 1e jaars voltijd studenten voor te bereiden op de start van het werkplekleren. Op één van deze dagen nodigen we schoolklassen uit waarmee de studenten het ‘Start van het schooljaar-spel’ spelen. Om de interactie tussen studenten en leerlingen meer diepgang te geven, wordt het spel met de studenten voorbereid. We staan o.a. stil bij het eerste contact: Hoe stel je de kinderen op hun gemak? Wat vertel je wel of niet over jezelf? Daarnaast besteden we aandacht aan luisteren, samenvatten en doorvragen. Het is een waardevolle en informele activiteit waarmee we de studenten meteen ‘aan’ zetten in hun nieuwe rol.
In deze sessie delen we onze ervaringen en staan we open voor nieuwe ideeën en suggesties.
(Bron spel: www.allesovergedrag.nl)
Samen met het werkveld een opleidingsprogramma ontwikkelen en uitvoeren
Wilke van der Molen en Eize Stamhuis (Viaa)
Als 40% of meer van het opleidingsprogramma plaatsvindt in het werkveld, ligt het voor de hand dat verantwoordelijke besturen meedenken en zich medeverantwoordelijk voelen voor het te ontwikkelen opleidingsprogramma. Door het inrichten van een ontwikkelteam binnen een bestuur proberen we hierin binnen Scope vorm en inhoud te geven. Dit ontwikkelteam kan zich doorontwikkelen tot een opleidingsteam binnen een bestuur, waarbij het niet alleen meer gaat over het leren van studenten maar ook onderzoek, toetsing en schoolontwikkeling een plek kan krijgen. Tijdens deze sessie gaan we graag met jullie in gesprek over hoe besturen als gelijkwaardige partners een rol nemen in het ontwikkelen en de uitvoering van een opleidingsprogramma.
Persoonlijk meesterschap
Ingrid Paalman en Tonnis Bolks (Viaa)
In deze sessie staat de vraag centraal: waar sta je? Waar sta je in relatie tot jouw beroepspraktijk in de cirkel van samen opleiden, leiden, en volgen. Dit gesprek kenmerkt zich door een korte introductie op het thema ‘Waar sta je?’ vanuit de gelijknamige publicatie van Tonnis Bolks en Ingrid Paalman. Waarbij een aantal aspecten van leraar zijn (en blijven) aan de orde komen zoals hoop, vertrouwen, dilemma’s, visie, moed etc. We gaan met elkaar in gesprek over wat deze te maken hebben met het bouwen aan relaties binnen de driehoek van samen opleiden en hoe de vraag ‘waar sta je?’ de samenwerking versterkt.
Waar sta je? Waar sta je voor als leraar? Een boek over persoonlijk meesterschap in de praktijk
Oriënteren om te leren
Elles van den Anker en Joyce Hagen (Onderzoekende schoolopleiders binnen het lectoraat Samen Opleiden & Professionaliseren, verbonden aan het partnerschap POO aan de Marnix Academie)
In de praktijk leren studenten heel veel; niet alleen in de eigen klas, maar ook van alles wat er op school gebeurt. Door bij de start op een nieuwe leerwerkplek gericht te oriënteren krijgen studenten een goed beeld van de hele school en wordt hun visie op het beroep van leerkracht vergroot en bovenal leggen ze een goede basis voor het kiezen van passende leerwerkactiviteiten.
‘Oriënteren om te leren’ kan worden ondersteund door een oriëntatiekaart voor studenten en begeleiding door mentoren/schoolopleiders. Tijdens deze sessie laten we deze kaart aan jullie zien, delen we onze bevindingen en ontvangen we graag tips en tops.
Samen Werkt! Kempel on Tour
Marcel Lemmen, Yvonne Franzen, Esther Gielen (De Kempel)
In ons Instellingsplan ‘Leraren voor Morgen’ schrijven we dat we de samenwerking met het werkveld (zowel initieel als post-initieel) willen uitbreiden en ruimte blijven bieden voor onderwijs- en nascholingsaanbod dat in co-creatie met het werkveld wordt ontwikkeld en verzorgd. In ons vernieuwde opleidingsprogramma krijgt de samenwerking met het werkveld vorm door meer ruimte te bieden voor het werken aan en met praktijkvraagstukken.
In deze kampvuursessie geven we jullie een ‘kijkje in de keuken’. Hoe realiseren we bovenstaande ambitie binnen (en buiten) De Kempel? De activiteit ‘Kempel on Tour’ (ontmoetingen met belanghebbende in het werkveld) krijgt bijzondere aandacht.
Deze kampvuursessie is interessant voor zowel onderwijsgevend als onderwijsondersteunend personeel.
Welke keuzes maken pabo’s in de voorbereiding op de RWT en LKT Wiskunde (pabo)?
Janneke Rutten (De Kempel)
Tijdens deze sessie is er de mogelijkheid om uit te wisselen op welke wijze en met behulp van welke materialen studenten ondersteund worden om de Rekenen-Wiskunde toets (RWT) en de landelijke kennistoets Wiskunde pabo te behalen. De deelnemers kunnen delen hoe de ondersteuning georganiseerd wordt en welke materialen in gebruik zijn voor onderwijs op de opleiding en in zelfstudie. Meer informatie over elkaars werkwijze en materialen kunnen wellicht ideeën geven voor versterking van het huidige RW-onderwijs gericht op deze toetsen.
Kansen vanuit landelijke- en regionale ontwikkelingen voor Nascholingsactiviteiten
Martine Bouwes (De Kempel)
Ben jij werkzaam en/of verantwoordelijk voor LLO-activiteiten binnen jouw hogeschool? Zie jij aanknopingspunten voor LLO vanuit o.a. onderwijsregio’s en NAPL voor jouw hogeschool? Sluit dan aan bij deze sessie om je te laten informeren en inspireren door collega’s.
Van aanbod naar aandacht
Harald Wiggers (Onderwijsinnovator, gastdocent Master Leren & Innoveren)
‘Scholen zijn er om het doceren van docenten te organiseren en niet om het leren van kinderen te faciliteren‘, Will Richardson
Het onderwijs is behoorlijk ‘Aanbod’ gericht. De transitie van doceren naar leren is een onderwijskundige visie waarvan de invulling urgent wordt door het zogenaamde lerarentekort. Anders organiseren van het onderwijs vanuit de behoeften van lerenden en de vraag vanuit de samenleving is urgent. Door expertise, technologie en faciliteiten in de regio in te zetten in het ontwikkelen van wonenden, werkenden en lerenden in de regio ontstaat er een nieuw model vanuit ‘Aandacht’ dat de ‘De regio als klaslokaal’ heet. Met schoolleiders (schoolleiders voor de toekomst/vo-raad) en experts buiten het onderwijs is een routekaart uitgewerkt die helpt om een eigen ‘Regio als klaslokaal’ op te zetten.
De stelling voor deze sessie is: Anders organiseren van het onderwijs vanuit de behoeften van lerenden en de vraag vanuit de samenleving is urgent
Deze kampvuursessie is interessant voor zowel onderwijsgevend als onderwijsondersteunend personeel
Opleiden voor samenwerken met ouders
Bram Oonk (Iselinge) en Mirjam Stroetinga (Marnix Academie)
Op de Marnix Academie en Iselinge Hogeschool onderzoeken we hoe we studenten het beste kunnen opleiden voor het samenwerken met ouders. Wat betekenen ouders eigenlijk in het onderwijs? Hoe ziet een goede samenwerkingsrelatie met ouders eruit? Welke leerkrachtkenmerken horen daarbij? En wat betekent dat voor het opleiden? In deze kampvuursessie delen we onze ervaringen en zetten we graag samen met collega opleiders de tanden in dit boeiende en veelzijdige opleidingsvraagstuk. Ben je erbij?
Bram Oonk wijdt aan dit onderwerp zijn Masterthesis en Mirjam Stroetinga deed er promotieonderzoek naar. Samen richtten zij een hogescholennetwerk op en publiceerden ze erover in het Tijdschrift voor Lerarenopleiders.
Deze kampvuursessie is interessant voor zowel onderwijsgevend als onderwijsondersteunend personeel
Doordachte aanschaf van ICT-tools
Theo Schaafsma (Marnix Academie)
Scholen schaffen nogal eens ICT-materialen aan zonder duidelijk beeld hoe ze betekenisvol ingezet kunnen worden in de lessen. Een gevolg is dat te veel materialen ongebruikt blijven en de potentie van ICT voor het onderwijs onvoldoende benut wordt. In deze sessie gaat Theo Schaafsma van het Marnix ICT-lab met je in gesprek over manieren om dat slimmer en vanuit visie aan te pakken.
Hoe leren we kritisch denken aan (toekomstige) leerkrachten?
Suzan de Kleer (Marnix Academie)
In een tijdperk vol (des)informatie, toenemende invloed van methodemakers, technologie en AI in het onderwijs, en een groeiend lerarentekort is kritisch denken voor leerkrachten essentieel. Hoe leren we studenten om multi-perspectivisch te denken, zelf de regie te houden, alternatieven te overwegen, bewuste keuzes te maken en niet blind te vertrouwen op technologie, methodes of beleid? Ontdek en deel tijdens deze sessie hoe we leerkrachten opleiden tot kritische denkers.
Stimuleren van Zelfregulerend leren in een vakoverstijgend curriculum met programmatisch toetsen
Brenda Kenter, Stijn Hulshof en Koen Luijns (Marnix Academie)
Op de Marnix Academie zijn we in 2021-2022 gestart met een VT bachelor curriculum dat zich kenmerkt door vakintegratie en programmatisch toetsen. Dit studiejaar ontvangt het eerste cohort studenten het diploma! We hebben het vertrouwen dat we een mooie groep zelfsturende professionals hebben opgeleid. Hier hebben we met elkaar hard aan gewerkt.
In deze sessie wisselen we uit op welke manier we het zelfregulerend vermogen van studenten bevorderen. We nemen hierin de geleerde lessen van onze opleiding mee binnen de context van programmatisch toetsen.