Activiteiten

Ronde 3 – Ontmoetings- en kennissessies

13.20 – 14.10 uur

Sluit aan bij en bijeenkomt van je keuze.

Terug naar programma

KENNISSESSIES

De impact van AI op het onderwijs

Jan de Waard (Driestar) en André Nusselder (Marnix Academie) 

AI heeft verstrekkende gevolgen voor het onderwijs: ongekende mogelijkheden het leren te ondersteunen, waarbij de ontwikkelingen zo snel gaan dat er dadelijk tegen de technologie gesproken kan worden en het voor lerenden een maatje wordt. Tegelijk moet er fundamenteel worden nagedacht over wat er eigenlijk geleerd moet worden, welke toekomstgerichte vaardigheden nodig zijn, en moet de toetsing hierop worden aangepast. In deze sessie worden de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen uit de doeken gedaan, wordt ingegaan op de AI-vaardigheden die Pabodocenten nu nodig hebben, waarna er ruim de tijd is om over de betekenis ervan voor het onderwijs in gesprek te gaan. 

 

Vakinhoud verbindt!

Afstemming in het Samen Opleiden tussen opleidingsinstelling en onderwijspraktijk via het inzetten van een waardengerichte dialoog

Christa Dekker, Marjolijn Peltenburg en Carolien Duijzer (Marnix Academie) 

“Ik voel mij gevangen tussen twee werelden” aldus een deeltijdstudent. Regelmatig bemerkt zij hoe ideeën en opvattingen die ten grondslag liggen aan het onderwijs op de opleidingsinstelling niet per definitie dezelfde zijn als de ideeën en opvattingen in de onderwijspraktijk. Hoe kunnen we als opleiding de verbinding tussen deze twee ‘werelden’ verder versterken in het begeleiden van aanstaande leerkrachten? We ontwikkelden hiertoe een set innovatieve verbindingskaarten die opleiders stimuleren om vanuit een waardengerichte benadering uit te wisselen over vakinhoud en vakdidactiek in relatie tot het Samen Opleiden. Tijdens de sessie gaan we hands on aan de slag met deze verbindingskaarten. 

 

Interprofessioneel samen opleiden

Carolien van Riswijk (Iselinge), Edith ten Berge (KPZ), Trynke Keuning (KPZ) 

In de steeds complexere context van opvang, onderwijs en zorg is samenwerking tussen professionals essentieel. Leraren, onderwijsassistenten, pedagogisch medewerkers en zorg- en welzijnsmedewerkers streven vanuit verschillende perspectieven hetzelfde doel na: kinderen ondersteunen bij kansrijk opgroeien. Hoe bereiden we studenten voor op interprofessionele samenwerking? Interprofessioneel opleiden kan op verschillende manieren. In deze workshop verkennen we diverse mogelijkheden voor interprofessionele samen opleiden: van werken met interprofessionele leerteams tot gezamenlijke modules en kleine initiatieven als speeddates. We delen inspirerende voorbeelden gaan met elkaar in gesprek over nieuwe ideeën om studenten waardevolle interprofessionele ervaringen te bieden. 

 

Vier rollen in het Professional Doctorate

Arienne van Staveren (Marnix Academie) 

Het HBO krijgt een eigen doctoraatstraject. De Professional Doctorate  – ofwel de PD-is een grootschalig innovatie voor alle domeinen in het Hoger Onderwijs.  Kortgezegd betreft dit een opleidingstraject in het HBO (EQF8) dat gelijkwaardig is maar onderscheidend van de PhD (het promotietraject aan de universiteit). Arienne neemt je mee in deze nieuwe ontwikkeling door in te gaan op het onderscheidende karakter van dit traject: de 4 rollen van de PD. Naast onderzoeker is de PD-kandidaat ook innovator, changeagent en professional. De PD is tot 2029 nog een pilot in 7 domeinen met 25 Hogescholen. 

  

Sociale Constructie: een inspirerende kijk op onderzoek en onderwijs 

Loek Schoenmakers en Diana Baas (De Kempel) 

Sociale Constructie stelt dat we betekenisgeven aan de werkelijkheid via onze dagelijkse interacties. We creëren onze werkelijkheid door hoe we mét en óver elkaar praten en omgaan met elkaar. Taal speelt daarin een belangrijke rol. Er ontstaan verhalen en wanneer we deze verhalen maar lang genoeg blijven vertellen en vasthouden, ontstaan er werelden van vanzelfsprekendheden. Zo hoort het toch? Zo moet het toch? Zo hebben we het toch altijd gedaan! Sociale Constructie doorbreekt deze vanzelfsprekendheden en nodigt ons uit nieuwe betekenissen te cocreëren die leiden tot alternatief handelen. Dit alles leidt tot nieuwe werkelijkheden – hoopvolle toekomsten, zoals Gergen het in zijn werk omschrijft – die goed zijn voor het welzijn van allen. 

In deze sessie staan we stil wat sociale constructie betekent voor onderwijs en onderzoek. Stel dat we weggaan van de vanzelfsprekende individuele gerichtheid van onderwijs en diversiteit en relationele processen als uitgangspunt nemen. Stel dat onderzoek in het sociale domein haar perspectief verbreedt, en belanghebbenden co-onderzoekers worden, de onderzoeker partner in het proces en  onderzoeken en veranderen samensmelten. Er opent zich een hele nieuwe wereld als we de vijf aannames van Sociale Constructie als uitgangspunt nemen.  

KOC- het onderzoekscentrum van Hogeschool de Kempel, werkt nauw samen met Ken Gergen en Sheila McNamee, oprichters van het TAOS Institute. Een virtuele internationale gemeenschap die haar werk baseert op het inspirerende gedachtengoed van Sociale Constructie. Sociale Constructie gaat verder dan alleen het onderwijs. Of het nu om de wereld van onderwijs, onderzoek, bestuur, therapie, gezondheidszorg of organisatieontwikkeling gaat, het  proces van betekenisgeving vindt overal voortdurend plaats. Al deze werelden kenmerken zich, doordat ze door mensen worden gemaakt. Onze wereld is rijk aan diversiteit die zich kenmerkt door een oneindige variëteit en verscheidenheid aan mensen en hun perspectieven. Elk van deze werelden heeft zijn eigen aannames over wat waar, werkelijk en waardevol is om voor te leven Maar wat als we dit als uitgangspunt nemen? In ons onderwijs! Sociale Constructie nodigt je uit om hierover na te denken. 

Ondertussen publiceert KOC Hogeschool de Kempel i.s.m. het lectoraat Leren en Innoveren van de Marnix Academie diverse boeken om het gedachtengoed toegankelijk te maken in de Nederlandse taal. Eind maart verschijnt het boek Sociale Constructie. Een uitnodiging tot het cocreëren van onze toekomst bij uitgeverij Van Gorcum. 

 

ONTMOETINGSSESSIES RADIANT-WERKGROEPEN 

Ontmoetingssessie voor examinatoren, docenten en begeleiders van eindwerken

Linda Fix, Joanne Vahl en Renske Tijhof (Viaa)
   

Ontmoetingssessie (directie)secretariaten

Dounia Ellouz (De Kempel) en Silvia van Spronsen (LOBO)
   

Ontmoetingssessie HR professionals

Caroline Oosterhof (Viaa) en Rob Vivié (Marnix Academie)
   

Ontmoetingssessie Kwaliteitszorg

Roxanna Raats (Marnix Academie)
   

Ontmoetingssessie teamleiders

Michiel Heijnen (Marnix Academie)
   

Werkgroep examencommissies rondom thema ‘Leeruitkomsten’

Arlette Veldhuijzen (Marnix Academie)
   

Werkgroep Communicatieprofessionals

Jeroen van Til (Marnix Academie) 

Bijeenkomst rondom het thema samenwerking en uitwisseling.

Functioneel beheer en ICT

Jolanda de Putter en Frank Egberts (Marnix Academie)

Mediatheek/Bibliotheek

Mariola van Genderen (Marnix Academie)

 

Terug naar programma