Radiant Hogescholen

Stage in Suriname

De hogescholen binnen Radiant bieden je de mogelijkheid van een buitenlandstage in onder andere Suriname.

Algemene informatie

Suriname is een land in Zuid-Amerika, ongeveer 4 keer zo groot als Nederland, met een totale bevolking van zo’n 550.000 inwoners. Dat is net iets meer dan het aantal Surinamers dat in Nederland woont. 

De gevolgen van de kolonisatie van Suriname door Nederland zie je terug in de samenstelling van de bevolking. Het is een smeltkroes van onder andere Inheemsen, Afro-Surinamers, Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Joden, Brazilianen en nog enkele andere kleine minderheden.

Het onderwijs in Suriname

Het onderwijs lijkt sterk op dat van Nederland, maar er zijn ook grote verschillen. Een van de belangrijkste is dat Suriname een staatscurriculum heeft. De overheid bepaalt wat er moet worden onderwezen. Kinderen hebben een uniform (en de docent vaak ook, maar hoe leuk is het om dat te laten maken voor jezelf), je zoekt tevergeefs naar een digitaal schoolbord en ook de schooltijden zijn anders dan je gewend bent. In de middag ben je vrij.  

Ondanks dat zie je dat er grote overeenkomsten zijn met het Nederlands onderwijs. De klassen zijn ongeveer even groot als in Nederland en de leerlingen zijn net zo leuk of moeilijk als in Nederland. 

Praktische informatie

Suriname, en dan vooral Paramaribo, is heel sterk ingesteld op het ontvangen en dus ook huisvesten van stagiaires. Er zijn veel studenten die in Suriname stagelopen, niet alleen uit Nederland, maar ook uit Vlaanderen. En niet alleen vanuit een Pabo, maar ook vanuit de zorg.

Voor een visum is het belangrijk om de website van het consulaat Suriname te raadplegen (http://netherlands.consulate.gov.sr). Het meest gebruikte visum is maximaal 90 dagen geldig.

Contactpersonen

Wil je meer informatie over een stage in Suriname, dan kun je met onderstaande personen contact opnemen: